MATERIALER OG VEDLIKEHOLD

By Bjørkheim har en kolleksjon som både designmessig og kvalitetsmessig har en lang holdbarhet, med fokus på ærlige og naturlige materialer som heltre, stein, marmor og metall.

Mer om materialene:

Steinvask

Steinvaskene er laget av naturlig elvestein fra Bali. Vi er selv på Bali for å følge opp produksjonen av vaskene og servantene er nøye utvalgt av oss for å passe til norsk standard. Vi har importert disse vaskene i over 10 år og har god erfaring med både bruk og salg av produktene.

Hver vask er unik og formen på vaskene varierer da dette er ekte stener som er uthulte for hånd.

Vedlikehold
Steinvaskene er impregnert innvendig og enkle å holde rene. For daglig renhold brukes en klut fuktet med vann og ellers pH-nøytrale vaskemidler som grønnsåpe. Slipemidler som f.eks. skurekrem kan skade impregneringen og steinen og må ikke brukes.

Impregnering
Selv om vasken er impregnert i utgangspunktet, bør det gjentas ved behov. Vår erfaring er at man bør impregnere vasken igjen etter ca. to år. Når vannet trekker inn i steinen og vasken blir mørkere bør den impregneres på nytt. Steinimpregnering fås kjøpt på de fleste flisbutikker.

Marmor

Vi har marmor fra Italia, Spania, Guatemala og Indonesia m.m. I ulike farger og størrelser. Det er også mulig å få bordene på spesialmål om det er ønskelig.

Marmor er et porøst materiale som er følsomt for søl fra syreholdige produkter.

Impregnering
Marmorplatene vi selger er impregnert hos marmorleverandøren med en impregnering som trekker inn i steinen og som ikke legger seg som et lag utenpå. Om du ønsker ekstra beskyttelse kan du i tillegg impregnere den med en impregnering/voks som legger seg som et slitelag utenpå marmoren. Hvis ikke må du være påpasselig og tørke bort søl fra syreholdig veske som rødvin, juice, øl etc.

Vedlikehold
For daglig renhold brukes en klut fuktet med vann og ellers pH-nøytrale vaskemidler som grønnsåpe. Slipemidler som skurekrem kan skade impregneringen og steinen og må ikke brukes.

Kjennetegn
Følgende naturlige kjennetegn forteller at marmoren er ekte og disse er av og til synlige:

  • Kalkspett: Ser ut som knuste krystaller og stammer fra vannårer i stenen der kalk fra vannet har stivnet.
  • Sandgrop: Luftbobler fra den gang stenen ble til og som ikke er fylt. På grunn av stenens struktur kan det oppstå små hull i overflaten i form av millimeter store groper eller såkalte luftbobler. Dette er en deltrasa av stenens karakter og er ikke en feil.
  • Hvite årer eller striper på stenen som av og til kalles marmorsukker er også naturlig i stenens struktur.

Marmor er naturstein, og ingen steiner er helt like. Dette er en del av sjarmen.

Suar heltre

Bordplaten er av heltre Suar, et bærekraftig tremateriale som blir mye brukt til møbler på Bali. En hurtigvoksende, solid og hard tresort. Bordplatene er laget av kun ett tre-emne (ikke limtre). Det er lengdesnitt eller tverrsnitt av hele trestammer.

For at treemnene skal tilpasses norsk klima, har de vært under kontrollert tørking på profesjonelt tørkeri (Kiln dry) i ca. 3 måneder for å få ned fuktighetsprosenten. Vi kan likevel ikke garantere at treet ikke får små sprekker og lever litt videre når det kommer hjem til kunden. Ulike hus har ulik tørrhetsgrad og tre er et levende materiale. Men om kunden bor i Oslo-området og det skulle sprekke opp kan vi komme på en «service» og fylle sprekken når det ser ut til å ha stabilisert seg.

Vedlikehold
For daglig renhold brukes en klut fuktet med vann og ellers pH-nøytrale vaskemidler som grønnsåpe. Slipemidler som skurekrem kan skade overflatebehandlingen og må ikke brukes. Bordet bør oljes ca. en gang i året eller når vannet trekker inn i treverket ved vask. Et anbefalt rengjøringsprodukt er vask og pleiemiddel fra Osmo.

Rotting

Rotting er en klatreplante som vokser i Indonesia og balineserne har en lang tradisjon for å bruke denne planten til håndlagde produkter som lamper, kurver og møbler. Flette og vevemetodene har gått i arv i mange generasjoner og de lokale håndverkerne viser en stolthet i faget sitt.

Vedlikehold

For renhold brukes en klut fuktet med vann og ellers pH-nøytrale vaskemidler som grønnsåpe.